Introducció

La casa de Baix, és una casa de pagès situada dins de la ciutat de Cervera aproximadament des del 1700, i diem a prop d’aquesta data perque no apareixia als registres; la data respon a aquelles que apareixien als dintells de les cases del barri. És una casa petita com correspon a les cases de la pagesia de la ciutat, té l’amplada d’una crugia (llarg de la biga de fusta).

Un primer pis on hi ha un departament que consta de saló-menjador, cuina i lavabo; un dormitori doble i un de senzill, ambdós amb armaris empotrats, dues balconades una davant i l’altra al darrere. La planta té uns 50 m2.

El segon pis és un departament similar al primer. Amb les següents diferències: té un balcó que dóna al carrer i finestra al pati de darrera i les habitacions estan sota sostre de fusta. Aquest pis inclou una habitació doble, dos llits individuals, i una altra amb un llit matrimonials de 135.

El tercer pis és un estudi que consta de dos ambients; té lavabo, cuina americana i terrasa. Tot ell està sota teulada de fusta. No té armari (és suplit amb galan de nit, calaixera i penjarroba).

La renovació i restauració de l’edifici va durar dos anys i es va plantejar des d’un bon principi mantenir el caràcter d’una casa de pagès de la ciutat de Cervera, intentant alterar el mínim de la seva estructura i conservar al màxim els elements constructius i utilitzar els criteris ecològics més adients. De totes les biges de fusta que hi ha a la casa solament s’en van introduir cinc de noves, les velles es van aixecar sanejar, restaurar i tornar a col·locar. Així mateix es va fer amb els terres. Els terres d’aquestes cases antigament eren de guix i posteriorment es va posar resilla (petita rajola de ceràmica utilitzada a la comarca), en tots aquells llocs on es va poder conservar el terra antic es va fer, en el cas dels nous es va utilitzar el mateix material de construcció.

Les pintures que es van usar van ser ecològiques i en el segellat de la ceràmica i la fusteria es van usar olis naturals. La carpinteria va ser reutilitzada o es va usar de reciclatge quan va ser possible. El macisat de les parets es va deixar en brut i els reforços de ferro a la vista per a deixar constància de les intervencions. A la quadra com al saló-menjador de la primera planta s’han deixat obertes dues cates per a mostrar el tipus d’obra original, en aquest cas tapial. A la planta segona s’han deixat els pilars de pedra que soportaven la teulada, encara que no compleixen cap funció constructiva en l’actualitat, per a deixar palès la técnica constructiva (pilars i s’omplien els buits amb envans). També es van deixar els forats i formes d’antigues intervencions a la casa: a la quadra es va deixar la menjadora, el paller i una petita teca, a més es va trobar un cup sense acabar que es va deixar obert per a apreciar el tamany que tenien. A la primera planta es va trobar una petita fornícula i la forma d’un gran foc de terra que es va conservar encara que dividit per un envà que no s’ha pogut desplaçar. També s’ha conservat un armari cantoner .

Degut a les dimensions de la casa i al seu estil constructiu NO va ser posible l’instal·lació d’ascensor, per tant s’accedeix als pisos mitjançant una escala, que en alguns trams s’ha conservat l’original i en altres s’ha mantingut la tècnica constructiva.

La casa té calefacció a gas. La cuina està equipada amb els estris més usuals per a cuinar, placa d'inducció i nevera. Els banys compten amb una dutxa amb mampara i NO ténen banyera per raons d’estalvi d’aigua.